Digitális mosolytervezés lenyomatvétel

Napjainkban egyre nagyobb az igény az esztétikus megjelenésre, ezt pedig a fogászatnak is ki kell tudnia szolgálni. Míg korábban a fog pótlása volt az elsődleges cél, addig ma már a digitális technikának köszönhetően mi magunk dönthetjük el, hogy színben, formában milyen álom fogsort szeretnénk.

Fogászati újdonság: digitális mosolytervezés!

A fogászatban a szemléletmód változott, minden mindig egy alaposan kidolgozott tervvel indul hiszen, ha az helytálló, akkor utána a kivitelezés már nem rejt magában hibalehetőséget – mondja Dr. Veszprémi Soma a BMC Fogászati és Implantológiai Centrum vezetője. – A digitális mosolytervezésnek hála, a páciensnek adott esetben sokkal kevesebb rizikófaktorral kell szembenéznie, minimális kezelésen kell részt vennie és persze a fájdalom és a kellemetlenségérzet is leredukálódik.

Eddig általánosságban úgy történt, hogy a páciens bement a rendelőbe, elmondta az igényeit, ami vagy kivitelezhető volt, vagy nem. Azok az információk például, hogy milyen színű, formájú legyen a fog, passzol-e majd az arcához, ajakvonalához, korábban sajnos nagyon sok kézen mentek át, ráadásul a páciensnek sok kompromisszumba kellett belemennie.

Ahhoz, hogy olyan munkát tudjunk végezni, amitől a páciens garantáltan boldog lesz és jön a wow effekt, szinte mindennek passzolnia kell! A digitális mosolytervezés nagyon fontos eszköze a back works planning (azaz a visszafelé tervezés). Először is csinálunk egy tervet, nem nyúlunk hozzá a páciens fogsorához. Megnézzük, hogy mik az igények, például milyen az arcforma, a szájforma, milyen színű és formájú fogak passzolnának, vagy hogy milyen a szemfehérje színe (ami például harmonizálni szokott a fogszínnel). Számtalan dolgot tudunk nyugodt körülmények között számítógép előtt átnézi, átbeszélni. Ezt követően készítünk egy digitális tervet, ami alapján prototípust gyártatunk a fogtechnikussal. (Fontos, hogy még most sem nyúltunk hozzá a pácienshez, nem fúrtunk a fogába, nem kellett injekciókat kapjon feleslegesen). Amikor a prototípus, az úgynevezett test drive (tesztvezetés) elkészül, be tudjuk helyezni a páciens szájába a fogára. Ő nyugodt körülmények között meg tudja nézni, mennyire érzi a magáénak, mennyire tetszik neki, esetleg min változtassunk. Ez gyakorlatilag arra irányul, hogy még mielőtt bármit elkezdünk, legyen egy olyan tervünk, amivel a páciens azonosulni tud, a sajátjának érzi, ez alapján átlátja a rátervezett időt, konkrét árajánlatot kap, így a rejtett költségekkel sem kell később számolnia. Tudja előre, hogy milyen beavatkozások kellenek az általa kívánt eredmény eléréséhez. Sokszor ilyenkor derül ki, hogy az esztétikai beavatkozások előtt kell-e fogszabályozni, vagy hogyan tegyünk be implantátumot, milyen pozícióban helyezzük be ahhoz, hogy tökéletes esztétikumot érjünk el, kell-e ínyműtét, korona, héj stb. A lényeg tehát, hogy ezek az információk nem közben derülnek ki, így a páciens teljes nyugalomban tudja elkezdeni a kezelést. A digitális mosolytervezés egy nagyon fontos bizalomépítő dolog, hiszen innen indul az orvospáciens közös munkája, együttműködése.

Manapság szakmai berkeken belül digitális worflowról, digitális munkafolyamatról akkor beszélünk, amikor a régi, hagyományos, konvencionális eszközöket digitálissal helyettesítjük.

A fogtechnikai háttér ’86 óta töretlenül fejlődött, azonban a rendelőben még mindig a gyurkáló lenyomatanyagokkal, kanalakkal történt a lenyomatvétel, ami egyrészt elég kellemetlen, sokszor irritáló a páciens számára (hányingere is lehet tőle, hiszen több percig a szájban kell tartania egy idegen anyagot). A lenyomat anyag pontatlansága, az abból kiöntött gipszmodell esetleges eltérése, valamint a régi öntési technikákból fakadó pontatlanság összeadódik és így a legnagyobb jószándék mellett elvégzett fogorvosi, fogtechnikai munkákban is nagy eltérések lehetnek.

Ezzel szemben a digitális lenyomatvétel során egy digitális scanner másodpercenként 60-100.000 képet csinál az adott területről, bescanneli a fogakat és a szájüreget, így nem kell a hagyományos lenyomatvétellel bajlódni. A fogászati rendelőből ezeket a fájlokat egy emailben elküldjük a fogtechnikai labornak, ahol egy percen belül megjelennek az adatok és a gép elkezdheti készíteni a munkafolyamatot, például egy koronának az előnézetét. Majd, amikor megvan a tervezet, a technikus a számítógépen benyom egy gombot és a gép kifaragja, legyártja a produktumot. Ezek a munkák digitálisan, pár mikron pontossággal készülnek, ami fantasztikus dolog és óriási előrelépés a fogászatban.

A digitális lenyomatvételnek tehát számos előnye van: gyors, rendkívül pontos, és nagyon könnyen reprodukálható (például a fogtechnikus bármikor újra kérheti a bescannelt adatokat, újat tud gyártani belőle, nem kell a pácienst feleslegesen behívni, nem kell eszközt, anyagot használni (ami környezetvédelmi szempontból is fontos). Idővel fel fognak gyorsulni a munkafolyamatok, kevesebb humánerőforrásra lesz szükséges egy-egy munkamenethez, így a jövőben ezek a termékek, szolgáltatások szélesebb körben is elérhetőek lesznek, ami mindenképpen óriási dolog.

Megosztás:

Bejegyzések a témában