Magyarországon is elérhető a világszerte népszerű „All-on-4” fogászati technika

A kedvelt implantációs eljárás lényege, hogy fogatlan páciensek részére (vagy nagyon rossz állapotban lévő fogazat esetén) 4 implantátumra rögzített fogpótlás készíthető és bizonyos esetekben a műtéti beavatkozást követő 48 órában már egy rögzített ideiglenes pótlást kaphatunk, elkerülve a költséges és fájdalmas csontpótló beavatkozásokat.

Pácienseink felől egyre nagyobb az igény arra, hogy rögzített fogpótlással lássuk el őket. Már nem szeretnének a kivehető pótlásokkal bajlódni hiszen ez szociális életüket is befolyásolja, nem tudják úgy élvezni az életet, az ételek minőségét sem tapasztalhatják meg, úgy, mint azelőtt – mondja Dr. Veszprémi Soma, a Budai Magánorvosi Centrum Fogászati vezetője. – Bizonyos életkor felett sokan olyan fogágybetegségekkel küzdenek, amely során elveszítik fogaikat. Erre kell egy olyan megoldás, ami gyors, költséghatékony és tökéletesen visszaadja a rágófogak funkcióját és nem utolsó sorban esztétikailag is kifogástalan.

Az All-on-4 típusú megoldás ezeket az előnyöket ötvözi: 1998-ban a portugál Paulo Maló kezdte el alkalmazni, amikor 4 speciálisan beültetett implantátumra rögzített hidat helyezett fel. Az eljárás kevésbé megterhelő a szervezetre, mert nem kell nagy szájsebészeti beavatkozást végeztetni. A gyógyulási idő a felére rövidül, más típusú beavatkozásokhoz képest és gyakorlatilag 48 óra leforgása alatt rögzített hidat kap a műtét után a páciens, amivel teljesen megváltozik az életminősége. Ár/érték arányban is egy igen kedvező megoldás mind a gyógyulási időt, mind a költségeket tekintve ezért is ilyen népszerű világszerte. Előnye továbbá, hogy évente egyszer kell kontrollálni, fogorvosi praxisban nagyon könnyen le lehet csavarozni, meg lehet tisztítani. Ez maximum egy 60 perces procedúra, a karbantartás pedig teljesen fájdalommentes. Hogyha az évi egy kontroll megtörténik, akkor nem kell attól tartani, hogy az állcsont tovább sorvad. Az implantátumok pozícióját minden esetben személyre szabottan egy speciális CT alapján 3D-ben tervezzük meg, így egy rendkívül biztonságos és minimál invazív beavatkozást tudunk végezni. Lehetőség van továbbá CT navigált implantátum beültetésére is, ami még precízebbé teszi a munkánkat.

A legtöbb kutatás, nyomkövetés emögött a beavatkozás mögött van. Az „All-on-4” nevű eljárás a Nobel Biocare cég szabadalmazott technológiája. Fontos, hogy a mi rendelőnkben csak az eredeti All-on-4 metódus protokoll alapján végezzük ezeket a beavatkozásokat, ami azt jelenti, hogy a Nobel Biocare cég implantátumaival és a szabadalmazott protokolljuk alapján dolgozunk – hangsúlyozza a szakorvos. –
Protetikusaink mind ezt a protokollt tanulták kifejezetten a portugál professzortól és csapatától. Mint a fogászat vezetője, folyamatosan fejlesztem magam. Tavaly novemberben szerencsém volt kiutazni Lisszabonba a Maló Klinikára, ahol a professzor Úr személyre szabottan nekem tartott egy három napos továbbképzést, így még jobban bele tudtam merülni ennek a technológiának az elsajátításába.

Megosztás:

Bejegyzések a témában